Fem el buit i veiem bullir l'aigua a la temperatura que surt de l'aixeta, uns 15ºC.
Però aquesta vegada la deixem bullir una estona i veiem que es refreda fins a congelar i així deixar de bullir. COM ÉS POSSIBLE?
La reflexió és difícil. Hi ha diferents hipòtesis. Finalment parlem d'un fenòmen fonamental a la natura, el refredament per evaporació.
L'aigua en evaporar-se s'emporta energia del seu entorn, aquest fenòmen permet el balanç tèrmic en els essers vius. La suor ens ajuda a perdre de forma molt eficaç la calor interna cap a l'ambient.
Altres exemples: Des d'antic les fonts s'han emprat per refrescar l'ambient a l'estiu. La calor d'evaporar l'aigua líquida surt de l'aire ambient i rebaixa la temperatura de l'aire.
TAMBÉ: La vapor d'aigua surt del càntir empontant-se energia tèrmica i refredant l'aigua que hi resta. El càntir sua!
En el nostre cas el vapor s'emporta l'energia tèrmica de l'aigua líquida de la que s'escapa. rebaixant així la seva temperatura. El procés no s'atura fins que l'aigua es congela tot el líquid, assistit per un dipòsit de zeolita. Podeu trobar el material per fer l'experiència màgica a Ice-quick (http://peswiki.com/index.php/Directory:Zeo-Tech_GmbH).
Ostres companys, ja ens han copiat un cop més!
http://www.youtube.com/watch?v=pOYgdQp4euc
Ostres companys, ja ens han copiat un cop més!
http://www.youtube.com/watch?v=pOYgdQp4euc
OBJECTIU ASSOLIT???
La fortalesa dels enllaços depèn de l'estat ( líquid, sòlid o gas) i de la substància.
Per trencar enllaços i alliberar molècules cal energia que ha de sortir de l'entorn (fogonet, aire, aigua líquida, ésser viu, etc)
Treball en grup: Qué volem saber sobre l'aigua?